Omotenashi

Vorige week is The PIQ bij het Rabobank event geweest in de nieuwe Metro en City Kitchen aan het Jaarbeursplein in Utrecht. Het onderwerp: Horecadesk verbinden & versterken.The PIQ is een verlenging voor de horeca en daarom blijven wij graag up-to-date over alle nieuwste trends rondom de horeca. De presentatie van Roel Wolbrink over het blauwe boekje heeft vooral veel indruk gemaakt. Een gepassioneerde presentatie over restaurantbeleving, etiquette, omgangsvormen en omotenashi. Omotenashi staat voor gastvrijheid in Japan.

Omotenashi betekent letterlijk ‘het eerbiedwaardige bereik van het dragen’. Alles wordt in het werk gesteld om zo gastvrij mogelijk te zijn. Om dat te laten slagen behoort ook de klant de ongeschreven regels van omotenashi op te volgen.

Omotenashi toepassen? Hier de belangrijkste tips:

  1. De twee meter regel: Merk alle gasten op binnen een radius van twee meter van jezelf. Maak oogcontact, glimlach, praat met hem/haar en zorg ervoor dat de naambadges goed leesbaar zijn.
  2. Koester elk contact met ieder van jouw gasten.
  3. Positieve lichaamstaal: Geef mensen het gevoel heel welkom te zijn, door hen aan te kijken, te glimlachen en/of met hen te praten.
  4. Wees trots en straal dat uit: Toon dat je trots bent op wie je bent.
  5. Oog voor detail: Details zoals de decoratie van de ruimte, hoe het eten wordt gepresenteerd, het cadeau dat nadien wordt meegegeven naar huis etc. Alles bepaalt mede de ervaring die de gasten hebben tijdens jouw secuur opgezette project.
  6. Luister en anticipeer: toon je gasten dat je daadwerkelijk naar hen luistert door te antwoorden op hun noden.
  7. Wees dankbaar: Toon je dankbaarheid door persoonlijk je gasten te verwelkomen en persoonlijk afscheid te nemen.

Veel plezier en Omotenashi!


Download de app

Start met delen van jouw restaurantbeleving.